Je productiviteit als developer verhogen

Je productiviteit als developer verhogen kan op verschillende manieren, maar het is steeds een combinatie van skills, hardware en software.

Voor startende developers zijn er enkele winsten die misschien eenvoudiger zijn je denkt, daarnaast zijn er een hoop zaken die je als ervaren developer nog kan doen om het onderste uit de kan te halen.

Start met de basis

Je kan een hoop geld uitgeven aan productiviteitstools, maar als de basis niet goed zit ga je daar weinig mee bereiken.

Blind typen

Het lijkt misschien evident, maar heeft een enorme impact op je snelheid en productiviteit. De grootste tijdswinst voor veel developers is blind leren typen, en dan bedoel ik niet enkel je toetsen weten staan, en met 4 vingers typen zonder naar je toetsenbord te hoeven kijken. Nee, écht blind typen, jezelf dwingen je vingers juist te zetten, de juiste vingers gebruiken voor de juiste letters, en oefenen op je snelheid en nauwkeurigheid.

Ik heb lang een soort van "semi-blind" typen gebruikt met 4 vingers, en dat was "goed genoeg". Na enkele dagen dactylo oefenen merkte ik echter al een groot verschil. Hoewel mijn typsnelheid behoorlijk goed was, ik moest te veel nadenken over de toetsen. Nu ik beter ben in blind typen merk ik dat er meer ruimte in mijn hoofd is voor het nadenken tijdens het typen.

Toetsenbord boven muis

Waar mogelijk, laat je muis of trackpad voor wat ze is, en gebruik zo veel mogelijk je toetsenbord. Je zou versteld staan van de tijd die nodig is om je muis vast te nemen, even schudden om de pijl te vinden, en dan naar de juiste menu's en submenu's te gaan om een actie te selecteren. Als je enkel nog maar kijkt naar hoe vaak je copy-paste op een dag, dan is de tijdswinst bij het gebruik van shortcuts enorm.

Je systeem heeft shortcuts, zo zijn er misschien veel meer shortcuts voor het selecteren van tekst dan je denkt. Selecteren per woord of per lijn, delete of backspace per woord of lijn in plaats van per letter, enz.

Je browser heeft shortcuts: switchen tussen vensters en tabs, openen en sluiten van vensters en tabs, herladen van een browsertab, heropenen van de laatst gesloten tab,...

Je IDE heeft ook shortcuts: snel een bestand openen, bestanden doorzoeken, snel de volledige functie selecteren, alle weergaven van een variabele selecteren,...

Nog een laatste tip als je PhpStorm gebruikt: Key Promotor X. Deze plugin geeft je elke keer een melding als je je muis gebruikt hebt voor iets waar een keyboard shortcut gebruikt. Ideaal om er op te leren letten, en om je shortcuts te leren kennen.

Je omgeving

Het lijkt misschien evident, maar je werkomgeving is belangrijk. Persoonlijk werk ik graag aan een zo leeg mogelijk bureau. Het enige wat er op staat dat niet puur functioneel is, dat is een plantje. Naar het schijnt zou dat de creativiteit bevorderen...

Het meest opvallende aan mijn bureau is een gigantisch scherm. Behalve dat het cool is, heeft het gewoon echt een merkbare impact op je productiviteit! Daarnaast heb ik nog een Stream Deck waar ik een hoop timers en handige shortcuts op ingesteld heb, een wireless charging pad voor m'n gsm, speakers en een coaster voor mijn koffie.

Mijn bureau kan ik in hoogte verstellen, wat niet alleen helpt tegen klachten bij langdurig zitten, maar ook je focus kan verhogen. Wanneer ik merk dat ik een dip ervaar na de middag kan het helpen om mijn bureau omhoog te zetten en al staand verder te werken, en aangezien programmeren minstens evenveel nadenken dan typen is, kan je nog wat ijsberen terwijl je mijmert over je database structuur. 😄

Tot slot heb ik lang gezocht naar een goede bureaulamp. Dat je rug belangrijk is hebben veel mensen ondertussen wel door, maar je ogen zijn minstens even belangrijk. Na veel geprobeerd te hebben ben ik bij een Benq Light Bar gekomen, waar ik zeer tevreden over ben. Deze lamp voldoet aan al mijn eisen: hij neemt geen plaats in op mijn bureau, hij verlicht mijn volledige bureau zonder schaduw te werpen, en hij reflecteert niet op mijn scherm. Daarnaast is het belangrijk om de helderheid van je scherm af te stellen op je omgevingslicht, je kan 's avonds best je scherm wat donkerder zetten, of zorgen voor iets meer omgevingslicht.

Hardware

Wees niet te zuinig

Bespaar niet op je laptop. Doe geen onnodige, zotte kosten, maar probeer je er niet goedkoop van af te maken. Als je ons beroep vergelijkt met andere, dan hebben we al niet zo veel nodig om onze job uit te kunnen voeren. Veel beroepen moeten vastgoed of heel veel materiaal, grondstoffen of zware machines kopen. Wij hebben qua hardware enkel onze laptop nodig.

Toegeven, met enkel een laptop zijn we waarschijnlijk niet zo productief als we zouden willen, maar daar komen we straks nog op terug. Je minimale investering om te kunnen starten is zeer klein.

Mac of Windows

Afhankelijk van wie je het vraagt zal je vaak vol overtuiging 'Mac' of 'Windows' te horen krijgen. Een veel minder fijn, maar wel correct, antwoord is, "hangt ervan af". Vuistregel: gebruik wat je gewoon bent.

Software

IDE

Je IDE is zowat je belangrijkste tool, dit is "where the magic happens". Probeer er een paar uit en maak de keuze bewust. Sommige tools zijn gratis, maar een goede betalende tool kan je mogelijks veel tijd uitsparen. Persoonlijk betaal ik jaarlijks graag voor PhpStorm, omdat het me enorm veel tijd uitspaart.

Kijk ook even naar templates en shortcuts, wat je veel typewerk kan besparen.

Daarnaast zijn er dikwijls een hoop plugins die je kan installeren, ook hier kan je enorme tijdswinsten mee behalen, en ook hier is het interessant om tussen de betalende plugins te kijken.

Nog een handige toevoeging aan je IDE is een AI tool als co-pilot. Je hebt ook gratis varianten, zoals bijvoorbeeld Codeium. Deze kunnen soms domme zaken voorstellen, dus best alert blijven, maar ze kunnen je het leven ook een pak eenvoudiger maken.

Productiviteit

Mocht je met een Mac werken, dan is er één tool die je niet kan missen: Raycast. Ik gebruik deze tool werkelijk elke 5 minuten, voor 101 zaken: clipboard history, een deploy triggeren, documentatie doorzoeken, Tailwind CSS kleuren opzoeken, time tracking, een issue aanmaken, window management,... Enneuh, goed nieuws als je geen Mac gebruiker bent, want er zou een Windows versie in ontwikkeling zijn.

Open Source

Een heel mooi aspect aan onze sector vind ik de open source community. Er zijn weinig sectoren waar je het werk van iemand anders gratis mag gebruiken om er zelf geld mee te verdienen, maar bij ons is het gebruikelijk. Maak er dus gretig gebruik van, maar neem ook even de moeite om een pull request aan te maken als je zelf verbeteringen aanbrengt voor je eigen projecten.

Iets toe te voegen?

Heb je zelf tips of handige tools die je productiviteit vooruit helpen? Ik hoor ze graag!